Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Nedir?
Gözlerin yakındaki cisimleri net bir şekilde görme yeteneğini zaman içerisinde kaybetmesi durumuna Presbiyopi denir. Birçok hasta presbiyopi ne demek diye düşünüyor.. Halk diliyle Presbiyopi yakın görme sorunudur. Tam tanımı ile açıklarsak; uzaktaki bir cismin yakına gelmesiyle beyne ulaşan uyarı değerlendirilerek göze iletilir. Burada gözün “silier cisim” diye adlandırılan bölgesinde kasların kasılıp gevşemesiyle buna bağlı lifler gerilmekte ya da gevşemektedir. Liflerin bu hareketi, lensin sivrilerek ya da kalınlaşarak kırıcılığının artmasına neden olur. Göz yakın görme bozukluğunu yaşa bağlı olarak kaybeder. Kesin olarak ispatlanmış olmasa da bu yeteneğin yaşa bağlı olarak kaybedilmesi ile ilgili en yakın teori hücre yaşlanması teorisidir. Bu teori, yaşlılığa bağlı olarak saçımızın beyazlaması gibi göz hücrelerimizin bu yeteneğini kaybettiğini belirtmektedir. Bu nedenle sorun, patolojik bir sorun olarak değil fizyolojik bir yaşlanma olarak değerlendirilebilir.
Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Nasıl Gelişir?
Presbiyopi gelişimi şu şekilde başlar; uzakta 10 derecelik bir kırıcılığı olan doğal merceğimiz yakına bakarken uyum refleksimiz sayesinde 3 numara daha kazanarak yakını da görmemizi sağlar. Gözlerimizin içindeki mercek şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Uyum refleksimiz sayesinde ise cisimler yakına geldiğinde merceğimizin sivrileşmesiyle yakına odaklanmamızı sağlar.
Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Kaç Yaşında Olur?
Yakın görme bozukluğu, kırklı yaşlarla birlikte doğal lensimizin elastikliğinin bozulması ve yakını odaklama gücünü yavaş yavaş kaybetmesi ile başlar. Bu durum, uzağı iyi görebilen insanlarda yakında 40’lı yaşlarda 1 numara, 50’li yaşlarda 2 numara, 60’lı yaşlarda 3 numara civarında bir yakın gözlüğü ihtiyacı duyulur. Düşük değerde miyop göz zaten yeteri kadar kırıcı olduğu için yakına odaklanmaya ihtiyaç duymaz, yakını gözlüksüz görebilirler.
Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi yavaş yavaş gelişen bir göz problemidir. Presbiyopinin bazı belirtileri arasında;
- Küçük yazıları okumakta zorlanma,
- Okuma materyallerini (kitaplar, dergiler, menüler, dijital cihazlar, etiketler vb.) kol mesafesinden uzakta tutmak zorunda kalma,
- Yakındaki nesneleri görmede zorluk çekmek yer alır.
Ayrıca presbiyopi baş ağrısı ve göz yorgunluğu gibi diğer yakın görme görevlerini daha az rahat ve daha yorucu hale getiren görsel yorgunluğa da neden olabilir.
Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Nasıl Tedavi Edilir?
Presbiyopi tedavisi için tüm dünyada en yaygın olarak uygulanan yakın görme ameliyatı yöntemlerinin başında göz içi trifokal mercek operasyonları gelmektedir. Bu tedavi için hasta seçimi çok önemlidir. Hastanın öncelikle detaylı bir göz muayenesinden geçmesi ve yapılan tetkikler sonucu operasyon uygunluğuna bakılması gerekmektedir. Her hasta yakın görme bozukluğu tedavisi için uygun olmayabilir.
Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Ameliyatı
Presbiyopi ameliyatı genellikle trifokal mercek tedavisi ile yapılmaktadır. Bu ameliyat ile hastanın yakın görme bozukluğu düzeltilebilir. Uygulanacak tedavide hasta için uzağı mı yoksa yakını mı görmenin daha önemli olduğuna dikkat edilmelidir. Hasta seçiminde diğer önemli bir konu ise hastanın pupil boyutlarıdır. Tedavinin bir katarakt ameliyatı olması sebebiyle hastalar aynı seansta hem katarakt problemine hem de uzak ve yakın görme problemine çözüm bulabilir. Yakın görme sorunu tedavisi için bir diğer seçenek ise lazer tedavisidir.
Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Ne zaman Başlar?
Genellikle 40 yaşından kısa bir süre sonra kendini fark ettirmeye başlayan presbiyopi, yaşlanmanın normal bir parçası olarak kabul edilir.
Presbiyopinin İlerlememesi ve Erken Tanı İçin Neler Yapılabilir?
Presbiyopinin ilerlemesinin ya da durdurulmasının bir yolu yoktur. Presbiyopi tedavisinde yapılmak istenen gözün odaklama yaptığındaki görüntüye benzer görüntünün tekrar görülmesini sağlamaktır. Bu görüntünün sağlanmasında gözlük ya da kontakt lens verilebilir. Tam bir tedavi için ise hastanın göz durumunun uygunluğuna bakılarak refraktif cerrahi veya göz içi mercek operasyonları yapılabilir.