Op. Dr. HİKMET TUTARLI

SIK SORULAN SORULAR

Bebeklerde ilk göz muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Bebeğinizi hiçbir şikâyeti olmasa bile 1 yaşında muayene ettirin. Çünkü bu muayene bebeği göz tembelliğinden korur.

Bilgisayar karşısında uzun süre kalmak gözü bozar mı?

Uzun saatler bilgisayar oyunları oynayan ve bilgisayar başında çalışan kişilerde alerji, kuruluk, kirpik dibi iltihabı görülme sıklığı artar. Uzak görme kusuru oluşmasını tetikleyebilir. Aralıklı dinlenmeler ve göz kırpmak gereklidir.

Göz hastalıklarının başlıca belirtiler nelerdir?

Gözde sulanma, kaşıntı, ağrı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma ve odaklanma problemleri göz hastalıkları belirtisidir.

Çalışma ortamında nasıl ışık kullanılmalıdır?

Çalışma ortamınızda yumuşak ton sarı aydınlatma kullanın. Gözlerin dinlenmesi için karanlık ortamda uyuyun.

Makyaj malzemeleri ile göz hastalığı bulaşır mı?

Makyaj malzemelerini ortak kullanmayın. Göz nezlesi olarak bilinen konjonktivit; göz farı, göz kalemi ve rimel gibi başkasının makyaj malzemeleriyle geçebilir.

Renkli gözler güneşe karşı daha mı duyarlıdır?

Özellikle renkli gözlü kişiler güneş ışığına karşı daha hassas olurlar. Renkli gözlü kişilerde kızarıklık görülme oranı koyu renkli gözlülere göre daha fazladır. Bu nedenle renkli gözlü kişilerde güneş gözlüğü kullanımı daha önemlidir.

Şeker hastasıyım, gözümde problem olur mu?

Diyabet (Şeker Hastalığı) damarları etkileyerek gözün retina (sinir) tabakasında kanamalara yol açabilecektir. Şeker hastaları metabolik kontrollerine ne kadar dikkat ederlerse (AKŞ nin %20 mg ın altında olması, hipertansiyonun kontrolü, total lipid ve kolesterolün normal sınırlarda olması), damarlardaki tahribatı o kadar geciktirmiş olurlar şeker hastalarının yılda 1 defa ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Eğer retina tabakasında kanamalar başlamışsa bu kontroller daha sık yapılmalıdır.

Oğlumun gözlük numarası sürekli büyüyor. Nasıl bir önlem alabilirim?

Miyop (uzağı görememe) çoğunlukla ilkokul çağında başlar ve ergenlik boyunca vücudun büyümesine paralellik göstererek büyür. Sınıfta tahtayı görmede sıkıntı çeken, derslerinde başarısız olan çocukları göz kontrolünden geçirmekte fayda vardır.

Lens kullanmanın gözlük kullanmaya göre üstünlükleri var mı?
  • Nesneleri gerçek boyutlarında gösterir.
  • Daha iyi ve geniş görüş alanı sağlar.
  • Buğulanma yapmaz.
  • Spor ve aktivitelerin rahat ,kısıtlanmadan yapılmasını sağlar.
Katarakt nasıl teşhis edilir?

Görmede bulanıklık, renklerin soluk görülmesi, gözlük numarasının aniden değişmesi kataraktın en belirgin belirtileridir.

Gözlükten kurtulmak istiyorum ameliyat olabilir miyim?
  • 18 yaşından büyük olan,
  • Son 1 yıldır gözlük derecesi değişmemiş olan,
  • Miyop, Hipermetrop, ve astigmat görme kusuru olan,
  • Gözünde herhangi bir tıbbi sorunu (glokom, katarakt, üveit retinopati vb.) olmayan,

Gözlük ve kontakt lenslerinden kurtulmak isteyen herkes bu tedavi için adaydır.

Çocuğumun gözünde kayma var ne yapmalıyım?

Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir. Bebeklerde göz bebeğinde beyazlık kızarıklık, kayma gibi belirtiler göz içi tümör belirtileri olabilir. Erken tanıda tedavisi mümkündür.

Bir aylık bebeğimin gözü çapaklanıyor neden olabilir?

Doğuştan itibaren olan çapaklanmalar gözü tehdit edebilen enfeksiyon hastalıklarına bağlı olabileceği için mutlaka göz hekimince görülmelidir. Doğuştan itibaren olan sulanmadan göz yaşı kanalındaki tıkanıklık sorumlu olabilir. Uygun masaj ile %90 düzelir masaja rağmen 1 yaşa kadar düzelmese sonda uygulaması ile çözümlenebilir. Sonda uygulamasına rağmen düzelmeyen hastalarda ameliyat gerekebilir.

1 haftadır gözümün önünde siyah uçuşmalar var ve şimşek çakıyor. Önemli olabilir mi?

Ani ortaya çıkan siyah lekeler, sinek uçuşmaları ve ışık çakmaları retina tabakasında yırtıkların habercisi olabilir. Vakit geçirmeden göz doktoruna başvurmak gerekir. Yırtıklar erken dönemde tespit edilirse etrafları laserle çevrelenerek retina dekolmanı ( sinir tabakalarından ayrılma) engellenerek ameliyata gerek kalmadan tedavi edilmiş olur.

Gece Körlüğü ( Tavuk Karası ) Nedir?

Halk arasında tavuk karası ismi verilen gece körlüğü A vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir göz problemidir. Beyne giden sinirlerin işlevlerini tam anlamıyla yapamamasından oluşan bu rahatsızlık genetik olarak da geçebilir ve ilerleyici özelliktedir. Ülkemizde akraba evliliklerinin çok yapılması nedeniyle sık rastlanan bir hastalıktır.