Göz tembelliği gözde ve göz sinirinde yapısal hiçbir bozukluk olmamasına rağmen bir gözün diğer göze oranla veya her iki gözün normal sınırlara oranla daha düşük görme kapasitesinin olmasıdır. Görme doğumdan itibaren öğrenilen bir duyudur. Beynimiz geliştiği sürece görmemiz de gelişir ve daha ayrıntılı görmeyi öğreniriz. Eğer bu dönemde görmemizi engelleyen bir durum oluşursa örneğin bir gözde diğerine göre daha yüksek bir numara olur ise o tarafta görme daha bulanık öğrenilir ve o göz tembel kalır.
Göz Tembelliğinin Nedenleri Nelerdir?
Göz tembelliği tedavi edilmediğinde görüş keskinliğinin hızla düşmesine, iki gözle birden görüşün kaybolmasına, derinliği algılamada güçlüklere yol açabilir. Gelişim çağında oluştuğu için kişinin kendisinin fark etmesi oldukça güçtür. Tıpta strabismus olarak tanımlanan şaşılık, göz tembelliğinin en sık rastlanan nedenidir.
Kırma kusuru: Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının bir gözde, diğerine göre çok daha fazla olması göz tembelliğine yol açabilir.
Şaşılık: Tek gözde kayma Şaşılık, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Her bir gözde 6’şar adet göz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde de mevcuttur. Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Farklı nedenlerle şaşılık oluşabilir. Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.
Diğer göz hastalıkları:
- Korneada leke,
- Göz kapağında göz bebeğini kapayan düşüklük,
- Katarakt
Katarakt doğuştan görülebilen ve göz tembelliği oluşumunu son derece hızlandıran bir göz rahatsızlığıdır. Katarakt doğuştan olduğu zaman çok erken göz tembelliğine yol açabilir. Bu durum, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.